CENDOL
Bahan-Bahan:
2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil kapur makan dan dibancuh dgn sedikit air
6 cawan air
pewarna hijau(guna daun pandan lagi sedap)
perasa pandan
Cara.
1.Bancuh tepung beras +tepung gandum dan tepung jagung, dengan air kapur dan air biasa.
2.Masukan warna hijau dan perasa pandan, tapis terlebih dahulu.
3.Masukan dlm kuali yng besar, dan kacau sampai nampak berkilat.. dan tak lekat pada kuali.
4.Angkat dan terap dalam bekas yang berisi air sejuk.
P/s: Terap tu korang boleh guna acuan buat muruku, senduk yang berlubang2

RESEPI PUDING CENDOL

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam
Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam
Cara membuat Lapisan Bawah:

- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
-Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
- Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
cara membuat Lapisan Atas

- Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur.
Tapiskan air gula.
- Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
- Kocoh kuning telur di dalam santan.
- Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam.
- Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
- Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
- Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

sumber: http://raihannavanilla.blogspot.com
No comments:
Post a Comment